Gmina Stanisławów

Treść strony

Produkt regionalny i tradycyjny - szkolenie w GOK

O zdrowej żywności, sposobach na odróżnienie produktu regionalnego od tradycyjnego i o powodach, dla których warto wprowadzić swój lokalny smakołyk na listę produktów tradycyjnych, w środę 21 sierpnia, w Gminnym Ośrodku Kultury, słuchali  uczestnicy szkolenia MAZOWIECKIE DOBRE PRAKTYKI I TRADYCJE KULINARNE – PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE.

 

Szkolenie zorganizowali Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Lokalna Grupa Działania Ziemi Mińskiej i Urząd Gminy w Stanisławowie.

Otworzyła je wójt gminy Stanisławów Kinga Sosińska i Prezes Lokalnej Grupy Działania Ziemi Mińskiej Piotr Rawski.

Po występie Grupy Lira rozpoczęła się merytoryczna część szkolenia.

Prelekcję „Produkt regionalny i tradycyjny – identyfikacja i wprowadzanie na Listę Produktu Tradycyjnego” opowiedział Krzysztof Zaniewski – z Urzędu Marszałkowskiego  Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Druga część prelekcji nosiła tytuł: „ Produkt regionalny i tradycyjny w świetle możliwości zagrodowego wytwarzania i zbytu w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego”.

O poczęstunek zadbały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Teresą Michalak na czele. Serwowały wyśmienite, tradycyjne, stanisławowskie dania – obok zupy gulaszowej był kapuśniak wzbogacony mięsem z żeberek. Na drugie danie goście skosztowali udek  z nadzieniem staropolskim, kulkami ziemniaczanymi i surówkami.

Panie częstowały tradycyjnymi wyrobami wędliniarskimi, przetworami – dynią i burakami marynowanymi, ogórkami i pyszną szarlotką.

Kolejne szkolenie już w 9 października, tym razem w SP w Pustelniku i będzie nosić tytuł: „ O dobrych praktykach pszczelarskich, produktach pszczelich i relacjach producent – pszczelarz”.

Udział w szkoleniu  jest bezpłatny. Aby wziąć w nim udział, wystarczy zapisać się na listę, prowadzoną w sekretariacie Urzędu Gminy.

« wstecz